Skip navigation MENU

Interne Cultuurbijeenkomst

Geplaatst op 14-03-2019 in Onze Verhalen.

We steken het niet onder stoelen of banken – Westerduin Groep investeert in haar bedrijfscultuur. Er zijn honderd manieren om dat te doen, maar wij doen dat bijvoorbeeld door op iedere vestiging een dagstart te doen. Samen de dag openen, delen hoe je erbij zit en iets delen wat stof tot nadenken geeft. Maar dat doen we ook door drie keer per jaar samen te komen op een zogenoemde Cultuurbijeenkomst. Het doel van deze bijeenkomsten is om met elkaar in gesprek te zijn over essentiële zaken van onze organisatiecultuur.

Op 11 maart hadden we weer een Cultuurbijeenkomst en stond het thema Salutary Mistakes – heilzame fouten – centraal. We doen ons werk met Lef, Enthousiasme, Ondernemerschap en Oog voor de ander. Maar Lef tonen betekent soms ook op je plaat gaan, we zijn immers mensen. Zijn we bereid om fouten te maken? En minstens zo belangrijk, durven wij die fouten dan ook te delen in ons team? We kijken naar een TED talk en bij ons te gast is Nienke Westerbeek, directeur van Compassion. Ze deelt met ons hoe zij het maken van fouten ervaart in haar organisatie. Nienke:

“Als je als bedrijf wil innoveren, moet je fouten maken. De uitdaging zit hem daarom in het creëren van een veilig klimaat en daar aan te kunnen bouwen. Je moet precies kunnen aangeven waar het fout gaat en waar je hulp bij nodig hebt.”

De gesprekken in groepjes leiden tot mooie inzichten, maar geven ook stof tot nadenken. We denken na over vragen als: waarom is fouten maken nodig? Ben je bereid te falen? Is het voor een millennial extra lastig? Wat zijn de voorwaarden voor fouten maken? Waar de één wel de angst ervaart om fouten te maken, kan de ander zich daar juist helemaal niet in vinden. Veel verschillende meningen, verhalen en ervaringen komen naar voren, maar we kunnen met elkaar ook concluderen dat het maken van fouten moet leiden tot bloei en persoonlijke ontwikkeling.

Op deze manier geven we je graag een inkijkje te geven in de wijze waarop wij investeren in het gesprek blijven voeren over onze organisatiecultuur. Uiteindelijk gaat het er niet om dat we overal hetzelfde over denken, maar wel dát we erover nadenken… En om dat vervolgens weer met elkaar te bespreken. De focus blijft liggen op het belang van veiligheid en vertrouwen in je team. Met een quote van Brené Brown uit haar nieuwste boek ‘Durf te leiden’ gaan we naar huis:

‘Gesprekken over perfectionisme binnen moedige teams waar vertrouwen heerst kunnen helend zijn en veel effect hebben. Het doel is om heel duidelijk te krijgen waar je als team waarschijnlijk in de valkuil van perfectionisme valt, hoe zich dat openbaart en hoe je perfectionisme onderscheidt van gezond streven naar uitmuntendheid. Zijn er manieren waarop we dat met elkaar kunnen bespreken, en die voor iedereen werken? Zijn er alarmbellen, waarschuwingssignalen of knipperlichten die we zouden moeten opmerken en waarvoor we allemaal de verantwoordelijkheid kunnen nemen?’

Spreekt dit verhaal je aan en wil je ook werken bij een bedrijf waar investeren in de cultuur hoog in het vaandel staat? Neem eens een kijkje op de vacaturepagina.