Skip navigation MENU

Harmen Westerduin met gezin op Mercy Ships

Geplaatst op 17-07-2019 in Nieuws.

Broers Harmen en Reinier Westerduin namen een aantal jaar geleden het besluit om iets meer afstand te nemen van Westerduin Groep en zich te richten op datgene waar ze zo van houden: ondernemen. Maar nu gaat Harmen ook in de letterlijke zin van het woord afstand nemen. Samen met zijn gezin vertrekt hij voor twee jaar naar het buitenland om te gaan wonen en werken op Mercy Ships. 

Harmen heeft samen met zijn vrouw Marijke al lange tijd de droom om zich in te zetten voor Mercy Ships. Harmen vindt het mooi dat de organisatie vertelt over de liefde van Jezus en daarnaast ook nog gezondheidszorg aan de allerarmsten biedt: “Ik herinner me een moment van 10 jaar geleden. Toen was ik bij een celebration was waar 200 mensen die blind waren, weer konden zien. Wat een feest was dat!

Ik vind Mercy Ships een geweldige organisatie, omdat deze organisatie niet alleen vertelt over de liefde die Jezus voor de wereld heeft, maar het gewoon elke dag laat zien: mensen die al jaren niet aangeraakt zijn, worden omhelst, mensen die niet kunnen lopen, lopen weer, zieke mensen worden beter, niet alleen lichamelijk, vaak ook mentaal. Het is in deze landen vaak een schande of straf als je ziek bent, dus veel mensen komen heel angstig en erg onzeker binnen en durven je niet aan te kijken. Als ze geholpen zijn krijgen ze vaak echt een stuk waardigheid terug. Je ziet ze opbloeien en stralen. Om daaraan mee te mogen werken is geweldig.

Daarnaast is Mercy Ships natuurlijk een hele mooie plek om de ervaring van Marijke als tandarts te kunnen inzetten en is het een plek waar de kinderen naar school kunnen.

Harmen: “Mercy Ships is een hospitaalschip dat gratis medische zorg verleend in de armste landen van de wereld. In het filmpje hieronder kun je meer zien over wat ze precies doen. In de beginjaren van Westerduin Groep zijn mijn vrouw en ik al eens zeven maanden op Mercy Ships geweest. We hebben gezien hoeveel nood er is, hoeveel wij als westerlingen hebben en welke impact het maakt om daar iets van te delen. Het is altijd een droom van ons geweest om hier, op welke manier dan ook, aan bij te dragen. Marijke is tandarts en gaat daar de tandheelkundige kliniek aansturen. Ik heb een wat vrijere rol; trainingen geven, opbouwwerkzaamheden in het land, eventueel start-ups begeleiden of opzetten, zorg voor de kids en natuurlijk regelmatig inbellen met de Westerduin Groep…

Ondanks dat Harmen straks lange tijd niet in Nederland is, blijft hij deels nog wel betrokken bij Westerduin. “Ik heb bewust een vrije rol op het schip zodat ik ook ruimte heb voor Westerduin. Als ik mijn broers Maarten en Reinier moet geloven, staan ze daar elke maand op de stoep voor een Strategisch Overleg. Ons wekelijks overleg zal gewoon doorgaan, alleen dan via Skype of iets dergelijks. Het voordeel voor Maarten en Reinier is dat ze het geluid gewoon uit kunnen zetten als ze mij zat zijn…

Naast dat mijn eerste prioriteit is dat Marijke en de kids goed op hun plek zitten daar, ben ik zeker ook van plan om te kijken hoe we de talenten van de mensen binnen de Westerduin Groep kunnen verbinden met wat daar nodig is. En misschien één van de strategische doelen 2025 (het zijn van een social enterprise) nog meer handen en voeten geven.

Harmen en zijn gezin vertrekken in juli 2020.