Skip navigation MENU

Harmen Westerduin met gezin op Mercy Ships

Geplaatst op 17-07-2019 in Nieuws.

Op de zomerbarbecue vertelde Harmen ons over zijn plannen om volgend jaar twee te gaan wonen en werken op Mercy Ships. Je leest hier alles over zijn plannen en wat dit betekent voor de mensen van Westerduin Groep.

1. Wat ga je precies doen en voor hoe lang?
Ik ga samen met mijn vrouw Marijke en mijn kinderen Naomi en Ruben, twee jaar wonen en werken op Mercy Ships. Mercy Ships is een hospitaalschip dat gratis medische zorg verleend in de armste landen van de wereld. In het filmpje hieronder kun je meer zien over wat ze precies doen. In de beginjaren van Westerduin Groep zijn mijn vrouw en ik al eens zeven maanden op Mercy Ships geweest. We hebben gezien hoeveel nood er is, hoeveel wij als westerlingen hebben en welke impact het maakt om daar iets van te delen. Het is altijd een droom van ons geweest om hier, op welke manier dan ook, aan bij te dragen. Marijke is tandarts en gaat daar de tandheelkundige kliniek aansturen. Ik heb een wat vrijere rol; trainingen geven, opbouwwerkzaamheden in het land, eventueel startups begeleiden of opzetten, zorg voor de kids en natuurlijk regelmatig inbellen met de Westerduin Groep…

2. Waarom Mercy Ships?
Ik herinner me een moment van 10 jaar geleden, toen ik bij een celebration was waar 200 mensen die blind waren, weer konden zien. Wat een feest was dat!

Ik vind Mercy Ships een geweldige organisatie, omdat deze organisatie niet alleen vertelt over de liefde die Jezus voor de wereld heeft, maar het gewoon elke dag laat zien: mensen die al jaren niet aangeraakt zijn, worden omhelst, mensen die niet kunnen lopen, lopen weer, zieke mensen worden beter, niet alleen lichamelijk, vaak ook mentaal. Het is in deze landen vaak een schande of straf als je ziek bent, dus veel mensen komen heel angstig en erg onzeker binnen en durven je niet aan te kijken. Als ze geholpen zijn krijgen ze vaak echt een stuk waardigheid terug. Je ziet ze opbloeien en stralen. Om daaraan mee te mogen werken is geweldig.

Daarnaast is Mercy Ships natuurlijk een hele mooie plek om de ervaring van Marijke als tandarts te kunnen inzetten en is het een plek waar de kinderen naar school kunnen.

3. Blijf je nog betrokken bij Westerduin?
Zeker! Hoe zou ik jullie los kunnen laten… Ik heb bewust een vrije rol op het schip zodat ik ook ruimte heb voor Westerduin. Als ik Maarten en Reinier moet geloven, staan ze daar elke maand op de stoep voor Strategisch Overleg 😉 Ons wekelijks overleg zal gewoon doorgaan, alleen dan via skype of iets dergelijks. Het voordeel voor Maarten en Reinier is dat ze het geluid gewoon uit kunnen zetten als ze mij zat zijn…

Naast dat mijn eerste prioriteit is dat Marijke en de kids goed op hun plek zitten daar, ben ik zeker ook van plan om te kijken hoe we de talenten van de mensen binnen de Westerduin Groep kunnen verbinden met wat daar nodig is. En misschien één van de strategische doelen 2025 (het zijn van een social enterprise) nog meer handen en voeten geven.

4. Hoe kan Westerduin betrokken zijn bij jullie werk?
Volgend jaar doen we geen 28 vrije dagen voor jezelf en 2 voor een ander, maar 2 voor jezelf en 28 voor een ander. Dan kun je als team een maandje langskomen en meehelpen met allerlei mooie projecten daar. Nee hoor, maar ik ben wel aan het kijken of we daar misschien trainingen kunnen geven of Startups kunnen begeleiden. Daar hebben we natuurlijk de mensen van Westerduin Groep voor nodig…